onsdag 1 maj 2013

v 37

90.4% av graviditeten har passerat
253 av 280 dagar
Du är i gravidvecka 37
36 veckor + 0 dagar
Du är i kalendermånad 8
Du är i graviditetsmånad 10
Du är i trimester: 3
Du har 27 dagar kvar till BF
 
 
Barnet:
 
Barnet är nu ca 47 cm från topp till tå och väger ca 3 kilo. Den första mjölken som kommer ur dina bröst kallas råmjölk och är rik på näring och antikroppar. Den egentliga modersmjölken kommer igång dag 2-3  dygn efter förlossningen med hjälp av barnets aktiva sugande på bröstet. Mjölken är fylld med näring och ger barnet ett skydd mot infektioner och stärker barnets immunförsvar.
 
De allra flesta barnen fixerar sig under sista delen av graviditeteten. Inte ovanligt från v 37. Karaktären på fosterrörelserna ändras, dock ej frekvensen. Du ska känna liv i magen varje dag.....[]
 
Mamman:
 
Den här veckan är en lämplig tid att sluta arbeta. Nu börjar du längta efter att föda. Det är vanligt att känna förvärkar nu. Livmodern blir hård i ca 30 sekunder och sedan slappnar den av. Dessa förvärkar ska inte göra ont. Spänningen och förväntningarna stiger ju närmare förlossningen du kommer. Man börjar känna sig redo att föda nu och längtar.
 
 Börja packa väskan du ska ha med dig. Tips på saker att ha får du från din barnmorska. Barnmorskan ska skriva en sammanfattning i mödravårdsjournalen om din graviditet och går igenom födelseplanen som ni tidigare skrivit tillsammans.
 
 Egna anteckningar:
 
Den senaste veckan har varit jobbig fysiskt. Men det ska nog ordna sig. Någon födelseplan har vi inte skrivit utan den måste vi avvakta med tills vi vet hur förlossningen kommer att ske. Är nästan lite avis på de vars barn sedan länge lagt sig till rätta. Själv får man gå och våndas och kanske krävs det lite yttre våld för att få vår bebis att fatta vinken, och så ska det ju inte vara.
5 dagar kvar tills TUL och de närmaste 10 dagarna får vi nog veta mer.
 
Men äntligen är det maj och vi ser slutet på denna graviditetsresa. Den har i största mån varit en väldigt enkel resa och magen kommer att saknas, men snart börjar äventyret!!

Inga kommentarer: