onsdag 15 maj 2013

V 39

 
95,4% av graviditeten har passerat
267 av 280 dagar
Du är i gravidvecka 39
38 veckor + 0 dagar
Du är i kalendermånad 9
Du är i graviditetsmånad 10
Du är i trimester 3
Du har 13 dagar kvar till BF
 
 
Barnet:
 
Barnets totala längd är nu 48-50 cm och väger ca 3,2 kilo i början av veckan och ca 3,37 kilo vid veckans slut. Barnets fostervätska förnyas var tredje timme. Navelsträngen är ungefär lika lång som ditt barn. Barnet har mindre utrymme i slutet av graviditeten vilket medför barnets rörelser ändrar karaktär, ej frekvensen. Du ska känna liv i magen varje dag. Om du är bekymrad över att barnet rör sig mindre ska du kontakta sjukvården direkt, dag som natt. Lita på din instinkt.
 
 
Mamman:
 
Livmoderhalsen mognar inför förlossningen. Du kan känna dig tung och trött och ha kraftiga förvärkar. Du går kanske inte upp i vikt längre. Vissa kvinnor går tom ned i vikt de sista veckorna före förlossningen. Om du känner oro så ta upp det med din barnmorska. Det är vanligt att sömnen blir störd, Se till att vila så ofta du kan.
 
Egna anteckningar:
 
Denna gångna veckan har kantats av förkylning. Man har varit riktigt seg, sen börjar sovrummet bli så varmt så man kan inte ha täcke på sig. Sömnen har blivit sämre, men det är ju bara att vänja sig, och vikten enligt vågen hos barnmorskan stod på minus. Så mycket av vad man har att vänta sig stämmer in bra.
 
Har varit hemifrån sen imorse och kom nyss hem, så nu ska jag lägga mig på soffan och ta en powernap. Jag känner att huvudet inte riktigt orkar med, och ögonlocken är tunga.
Det är inte länge kvar så nu gäller det att njuta av sista tiden och klappa på magen några extra gånger :)

Inga kommentarer: