onsdag 20 mars 2013

v 31

75,4% av graviditeten har passerat
211 av 280 dagar
Du är i gravidvecka 31
30 veckor + 0 dagar
Du är i kalendermånad 7
Du är i graviditetsmånad 8
Du är i trimester 3
Du har 69 dagar kvar till BF

Barnet:

Rut vecka 31 börjar det bli lättare att mäta barnets totala längd. Därför anger vi från och med nu barnets längd "från topp till tå" istället för "huvud till stjärt", som vi använt tidigare.
Barnet är nu ca 41 cm långt från topp till tå och väger ca 1,8 kilo. 

Barnet behöver nu i princip bara gå upp i vikt. Alla organ är på slutspurten att utvecklas klart. Lungorna är det organ som blir färdig sist. Barnet har nu ofta ögonen öppna när det är vaket och aktivt och blundar när det är passivt och sover.

Mamman:

Kroppen förbereder sig på förlossningen och på den kommande tiden som förälder. Du kanske sover sämre, vaknar ofta och har svårt att koncentrera dig. Ju närmare förlossningen du kommer, desto mer vänder du din uppmärksamhet mot ditt ofödda barn. Man blir introvert och börjar den mentala förberedelsen. 

Egna anteckningar:

Jag kan ännu sova utan att ha en kudde mellan benen, vilket de flesta verkar ha. Bara jag är tillräckligt trött så somnar jag snabbt, men om jag vaknar på morgonen får jag dock svårare att somna om, och kliver upp tidigt trots att man är ledig.
Magen har växt på bara några dagar och bebben ger sig till känna ibland. Den är än så länge ingen som vill "bryta sig ut" och sparkarna känns bara under naveln så än har den ännu inte vänt sig.

Tankarna på den kommande förlossningen börjar uppta mer tid. Hur kan man förbereda sig inför en smärta man inte ens är medveten om? Kommer man ha kraft nog att klara av den svåraste uppgiften man som kvinna kommer ställas emot? Tankarna och frågorna är många och de lär ju inte bli färre ju närmare man kommer.

Inga kommentarer: