lördag 15 december 2012

V 17



 
Barnet:
Ditt barn är nu 11-12 cm långt från huvud till stjärt och väger ca 150 gram. Huvudet är ännu lite stort men det börjar se mer proportionerligt ut. Ögonen är fortfarande slutna , men det har blivit större och ögonfransar och ögonbryn har blivit längre.
 
Underhudsfett börjar lagras, det hjälper till att hålla värmen samt ger energi. På huvudet växer mer och mer hår. Alla fingrar och tår har nu fått små naglar. Hjärtat pumpar runt 24 liter blod per dygn. Barnet blir medveten om ljud utifrån och kan reagera på dem.
 
 Barnet befinner nu sig i den övre delen av livmodern och väger mer än moderkakan. Utifrån känns barnet ligga mitt emellan blygdbenet och naveln.
 
mamman:
Den ökade blodvolymen gör att en del kvinnor får ökad svettning. Många kvinnor blir även täpta i näsam. Behovet att kissa ofta kvarstår. Slemhinnorna är sköra såväl i näsan som i underlivet.
 
Egna tankar:
Har bara spytt nån enstaka gång under v 16 och nästäppan håller i sig, så som den gjort i 3 månader. Magens storlek varierar beroende på hur pass mycket tarmarna är svullna, men den lilla bebismagen börjar dyka upp. 40,1 % av graviditeten är nu avklarad och trots många och långa dagar med illamående har det ändå gått rätt snabbt :)

Inga kommentarer: