onsdag 10 april 2013

v 34

82,9% av graviditeten har passerat
232 av 280 dagar
Du är i gravidvecka 34
33 veckor + 0 dagar
Du är i kalendermånad 8
Du är i graviditetsmånad 9
Du är i trimester 3
Du har 48 dagar kvar till BF
 
 
Barnet:
 
Barnet är ca 44 cm från topp till tå och väger ca 2,3 kg. Nu kan barnet själv bekämpa ltta infektioner med sitt immunförsvar. Utrymmet minskar för varje dag och barnets rörelser blir större och långsammare.
 
 Den här veckan lägger sig en del barn tillrätta och fixerar huvudet i bäckeningången. Ca 3-4% av alla barn lägger sig med stjärten eller benen ned mot bäckenöppningen (sätesbjudning/ fotbjudning). Man kan då försöka få barnet att vända sig rätt, en så kallad yttre vändning som görs på förlossningen i v 37.
 
 
Mamman:
 
Vätska kan samlas i kroppen och du märker det tex på att dina ringar kanske inte passar längre, dina händer och fötter kan svullna.
Din blodvolym har ökat med 50% men nu håller sig blodmängden konstant fram till förlossningen. Bebis börjar nu inta det vanligaste läget, dvs  med huvudet neråt mot bäckeningången. Det kan slita och dra i bäckenet samt neråt ljumskarna.
 
Från det att att du börjat känna barnets rörelse ska du känna liv i magen varje dag. Barnet utför både stora och små rörelser i magen, som att suga på tummen och göra små griprörelser med händerna, dessa känner du nödvändigtvis inte av men de flesta sparkar och andra större rörelser känns väl, speciellt under den senare delen av graviditeten.
 
Av och till är det lugnt i magen, barnet har perioder av sömn många gånger under ett dygn. De flesta barn är aktiva på kvällen och många också tidigt på morgonen. Det kan vara stor skillnad från barn till barn hur mycket och hur kraftigt barnet sparkar. Om du är bekymrad över att ditt barn rör sig mindre ska du kontakta sjukvården direkt, dag som natt. Speciellt om detta sker nära i tiden för beräknad förlossning.
 
 
Egna anteckningar:
 
För några dagar sen när Andreas kommit hem från jobbet rätt sent på kvällen frågade han om bebisen rört sig något under dagen. Och jag kunde faktiskt inte svara på det. Hjälp liksom. Andreas blev genast lite nervös och då blev jag det med. Han ville att jag skulle ringa in men jag ville testa alla metoder man bör göra för att väcka bebisen. och med lite musik fick jag äntligen gensvar så vi behövde aldrig ringa in.
 
Just nu ligger bebis så som det gjort väldigt länge, med huvudet under mitt bröst och med ben och rumpa mot utgången. Jag börjar faktiskt bli nervös, för jag vill så gärna att bebis vänder sig av sig själv och inte att man måste förlita sig på vändningsförsök, som bara lyckas 50% av försökena.
 
Jag vill så gärna kunna bestämma själv hur förlossningen ska vara, och inte tvingas till kejsarsnitt för att bebis varit envis nog och inte vänt sig.
 
Om 4 veckor är bebis färdigbakad. FYRA veckor. och om 7 veckor är det förhoppnigsvis dags att möta vårt lilla hjärta :)
 
 

2 kommentarer:

Kattis sa...

Nu e de inte länge kvar :)

Ja hoppas också att lillfisen vänder sig själv så ni slipper vändningsförsök..
Agnes låg också fel fram till v.35 nånting o man hade precis ställt in sig på vändningsförsök, men så vips på en mvc kontroll så låg hon rätt :)

hoppas de blir lika för er!! :)

Camilla sa...

Kattis: nä nu börjar det sakta närma sig :) Man blir ju lite nervös och man hoppas ju varje dag att man ska känna sparkar nån annnansta´ns än mot utgången :p du får hålla tummarna :p