torsdag 28 februari 2013

Sjukhuset

Idag har jag tid att både träffa en Aurorabarnmorska och min läkare på Reumatologen.

Efter att ha gått och tänkt mycket så känner jag att ett (eller flera) samtal med en barnmorska som inriktar sig på rädsla vore bra. Efter alla år på sjukhuset har rädslan inte blivit mindre om man säger så. Så jag behöver prata med någon som vet vad som kommer att hända och ge mig tips och råd för hur dagen D ska  klaras av på bästa sätt.


Häromdagen var jag och tog blodprov (nålrädd som jag fortfarade är får höjd puls varje gång jag ser en nål) inför dagens läkarbesök. Nu imorse väcktes jag av att mobilen ringde.

"Hej blodprovet som du tog häromdagen är okej men den visar lite förhöjda levervärden och din läkare vill att du går och tar om dem nu på morgonen".

Hjälp liksom?! Det lät ju lite skrämmande. Jag har ju haft ett levervärde på 14 (ska väl åtminstonde vara under 1) en gång i tiden, men nu med Liten i magen blir man ju rädd för allt.
Jag har ju nyss varit sjuk (och rejält däckad), men vem vet om det har något med det att göra? Jag tror inte att levervärdet förändrats på 1½ dag.

Så en lång dag på sjukhuset blev nu en jättelång dag på sjukhuset. Blä!!

onsdag 27 februari 2013

Första föräldraträffen

Imorse var vi på första föräldraträffen. Vi var 6 par och alla var kring 27-33 år. Denna träff gck ut på att lära känna varann lite och vi blev indelade i tjejer/killar där vi fick sitta och prata och diskutera om diverse saker, och sen jämföra med vad de andra sagt.

Det var ett ganska brett samtalsämne, då vi fick lämna synpunkter på vad vi vill ska ske de nästa 3 träffarna. Det vore ven kul om man fick lära känna de andra lite mer, men det kan u bli hur som helst när man föser ihop människor som aldrig tidigare träffats.

Nästa gång ska vi prata om föräldraledighet och förväntningar man har på både sig själv och partnern. Men det blir nog bra :)

v 28


67,9% av graviditeten har passerat
190 av 280 dagar
27 veckor + 0 dagar har gått
Du är i kalendermånad: 6
Du är i graviditetsmånad: 7
Du är i trimester: 2
Du har 90 dagar kvar till BF

Barnet:

Ditt barn är nu 25 cm långt mellan huvud och stjärt och vikten är runt 1,2 kg. Barnets tillväxt och utveckling är mycket snabb nu. Lungorna är i princip färdigutvecklade. Barnet är van vid din röst, fortsätt att prata och sjunga för barnet.

Mamman:

Det är nu en tredjedel av graviditeten kvar. Du kanske känner dig helt slut eller så mår du helt fantastiskt, det är mycket olika. Livmodern fortsätter att växa och du kan känna tryck upp mot bröstkorgen. Det kan vara en lite obehaglig känsla. Det är en kraftig tillväxtperiod mellan v 28-32. Barnet är livlig i magen och kan ibland hindra dig i din nattsömn. Nu är det dags att gå på föräldrautbildning, prata med din barnmorska.

Egna anteckningar:

Jag hör till dem som mår fantastiskt (hoppas det håller i sig). Är fortfarande inte riktigt frisk från förkylning/hosta men i graviditetsväg finns det inget att klaga på. Magen är fortfarande lätt och sömnen är okej. Visst, jag känner ett mer tryck mot urinblåsan, bebisen växer och tar större plats, men jag behöver fortfarande inte kliva upp mer en än gång per natt, och ibland får jag sova hela natten igenom.


tisdag 26 februari 2013

Stora boken om barn


Den här boken fick vi av Andreas bror och fru i julklapp. Den tar upp allt från graviditetsveckor till sjukdomar som barnen kan få. Har än så länge bara skummat igenom den men det är nog läge att börja läsa igenom de första kapitlen nu.

På tal om böcker så startade bokrean idag, vilket jag faktiskt sett fram emot, men jag tycker att det var en riktig besvikelse i år. Åhlens hade två små bord (jämfört med de större volymerna de haft tidigare år), och när jag kollade in de andra butikerna var de böcker jag skulle kunna vara intresserad av, inte på rea.

Så inget bokköp för min del. Men kanske lika bra, då de går till så mycket annat nu för tiden.

måndag 25 februari 2013

Måndag




Det är tydligen jättesvårt att få tag i en vit filt i samma kvalité som filten på bilden. Har googlat, gått runt i alla affärer men inte hittat en enda. Så det fick bli denna ljusrosa filt istället.

Inatt försökte jag se början på Oscarsgalan. Vi tog in tvn i sovrummet, men efter 4 timmar orkade jag inte längre hålla ögonen öppna, så jag somnade. Jag skulle ju ändå ha sovmorgon, trodde jag, men nu har jag jobbat några timmar.

När jag ändå var där så passade jag på att köpa spjälsängsskydd och täcke. Nu saknas bara sängen, madrass och bäddmadrasss, lakan och plastad froté. Nyfiken som jag är kollade jag i en pärm och såg att sängen är beställd till oss och borde komma till butiken nästa vecka. Vår vagn står på lagret redan :)!!

söndag 24 februari 2013

bebissskor från förr




Andreas har fått upp sina gamla bebisskor, det är inget bebben kan ha men de är fina att ha som prydnad. Min foto lust har kommit tillbaka så jag kunde inte bestämma mig för vilken som var finast :p Men ni får ursäkta om det blir mycket upprepningar med vissa detaljer i bilderna framöver, men det är så kul att fota och hitta nya stilleben.

lördag 23 februari 2013

Mage v 27


Nedräkningen för när vi ska få se vårt hjärta har börjat. Först ska vi på ultraljud, och jag är så nyfiken på hur stor bebben blivit. När det är klart ska vi träffa en läkare, och då har han nog läst på lite om min sjukdom. Jag är ju den första med min min sjukdom där på spec mödra, men graviditeten har flytit på som den bör. Men inte mig emot att få bli kollad lite extra, för det innebär ju att längtan till sommaren kan stillas lite....

fredag 22 februari 2013

alla hjärtans dags buketten




Den fina buketten jag fick av Andreas började se lite trött ut, så jag delade på den och gjorde två mindre istället. Så nu får man njuta av den i några dagar till. När dessa gjort sitt måste jag nog gå och köpa nya blommor. Förstår inte varför man inte unnar sig sånt här oftare...

torsdag 21 februari 2013

ett extra chassi


Jag har alltid tyckt om Teutonia Spirit S3 , då jag tycker att den är snygg men framför allt väldigt smidig. Men när man tänker efter våra behov, dvs vi har ingen bil och åker buss ofta, så känner jag att en 3 hjuling inte är så jättestabil att dra in och ur och även att åka med en buss. 

Så när jag letade efter vagn och hittade Nitron så kändes det rätt, den har två små hjul, lika smidig att köra med, och väger 11 kilo (en ganska lätt vagn).

Men så bor vi ju i Sverige, och Norrland framför allt. Där snön vräker ner och två små hjul inte alltid är det ultimata. Så jag hörde mig för på en Facebook loppis och fick napp på ett begagnat City Cross chassi.

Så nu står ett extrachassi hos oss och väntar på att få användas nästa vinter. Är så glad att man slipper kompromissa. Det är ju bara att välja chassit efter väglag. Och billigt kom jag undan också :)

onsdag 20 februari 2013

v 27


65,4 % av graviditeten har passerat
183 av 280 dagar
Du är i gravidvecka: 27
26 veckor + 0 dagar har gått
Du är i kalendermånad: 6
Du är i graviditetsmånad: 7
Du är i trimester: 2
Du har 97 dagar kvar

Barnet:

Barnet är nu ca 24 cm lång från huvud till stjärt och vikten är nästan ett kilo.Huden skyddas och får näring av ett lager fosterfett/ vernix. Barnet börjar bli knubbigt, mer fett lagras under huden. Barnet suger ofta på tummen nu. Näthinnorna bildas och barnet börjar öppna ögonen. Ögonfransarna är fullt utväxta.

Mamman:

Du har kommit långt nu, andra tredjedelen  av graviditeten är snart förbi. Nu ska du ansöka om ev havandeskapspenning. Många faktorer avgör din mages storlek, barnets tillväxt, din kroppsbyggnad, längd, vikt, om du fött barn tidigare eller om du är svullen.

Egna antecningar:

Den gångna veckan har jag inte kunnat njuta någonting alls eftersom jag varit sjuk.Men vetskapen att bebis inte borde drabbas gör det lite lättare. Den gångna veckan har vart oerhört stillasittande/liggande så bebis har verkligen varit livlig. Den djupa naveln börjar bli mindre och sakta ändra form så magen växer. Inom de närmaste veckorna kommer det bli en riktig tillväxtspurt och det ser jag fram emot, älskade mage :)

tisdag 19 februari 2013

Vikten

När jag fick besked om att jag skulle få börja med höga doser kortison fick jag panik. Jag hade ju både hört och läst om biverkningarna. Att vikten kunde skjuta i höjden och kinderna bli runda. Men vad hade man för val? Det tog dock några veckor, lagom till sommaren 2009 innan jag inte kände igen mig längre.

Ansiktsformen hade ändrats, finnar dök upp lite här och där, och brösten blev två storlekar större. Till hösten hade jag börjat få ont i ryggen. Min kropp var inte beredd på alla kilon som satt sig på kroppen, så när våren kom (när dosen kortison hade blivit mindre) tog jag tag i saken och gick ner några kilon.

Med en graviditet så visste jag om att vikten går ju uppåt av naturliga orsaker. Man äter mer, bebisens vikt, och vatten i kroppen. Man hade ju många gånger hört skräckhistorier om 30 kilos viktuppgång (hej onda rygg) så min plan var från början att max gå upp 10 kilo (man kan ju alltid försöka).

Sen kom illamåendet och höll ett hårt grepp. Jag gick ner ca 3 kilo men lagom till jul fick jag tillbaka matlusten, när jag vid nyår åkte på en dunderförkylning. Jag trodde att jag vid barnmorskebesöket åtminstone hade gått upp några kilon, men det var nu samma som inskrivningsvikten i oktober.

Sen träffade jag barnmorskan i början på februari men inte heller där hade vikten sprungit iväg. Nu är det snart 13 veckor kvar, så om jag hädanefter går upp 0.5 kilo i veckan så klarar jag 10 kilo gränsen och ryggen kommer inte att behöva lida. Men man kan ju ändå inte förutspå vad som kommer härnäst.

Naturligtvis bantar jag inte. Min bebis ska växa och må bra, och jag mår alldeles för bra (nåja just nu är jag ju sjuk) för att inte äta mat. Många jag pratar med säger sig ha svårt att ta sig ur sängen men själv känner jag mig hur smidig som helst och det är en underbar känsla att veta att graviditeten gör en gott. Slutetappen av denna resa ligger ju framför men bara vetskapen att man snart klarat 30 veckor utan några fysiska krämpor gör att alla veckor med illamåendet känns som en liten droppe i havet.

måndag 18 februari 2013

99 dagar kvar

Då var vi nere på tvåsiffrigt. Många milstolpar gjorda och många milstolpar kvar. Först ville man bara att hjärtat skulle slå, sen kom v 12, den magiska gränsen.

 Sen fick man RUL att se fram emot, skulle allt vara bra med bebisen? Sen gick man förbi v 24, den vecka man kan börja rädda bebisen om den skulle födas ( med ca 50 % överlevnadschans).
Nu ska vi snart få se den lilla och det kommer ju bara vara underbart.

 Hur kan en bebis som är ca 30 cm från topp till tå få plats i min mage liksom? Vi ska sträva efter att bebisen får växa klart så den kommer ut redo att möta världen!

söndag 17 februari 2013

Monkeys


Mina systrar tycker att jag såg ut som en liten apa när jag var liten. Så när jag såg den vänstra bodyn tvekade jag inte en sekund att beställa hem en sådan. Sen sprang jag på den högra. De söta kläderna tycks anfalla en ;-) men kan man rå för det hehe??

lördag 16 februari 2013

Mage v 26



Efter 6 dagar med influensa står vågen fortfarande på +/- 0 kilo. Men så har man typ bara ätit soppa, druckit te (honung och ingefära) och nån enstaka macka här och där.

Barnmorskan ringde igår och berättade att en tid på specmödravården var bokad så snart får vi se vårt hjärta på ultraljud igen :) Dessa dagar då jag bara har legat har bebben visat upp sig många gånger med både sparkar och konstiga magformer, men inte mig emot. Jag hoppas innerligt att den inte påverkas av att jag mår dåligt.

Sen har vi världens bästa make/pappa som passar upp och ser till att vi båda har det bra. 

Nu ska jag lägga mig i soffan igen, det blir väldigt mycket vila för denna sjukling!

fredag 15 februari 2013

Bara att härda ut.

Jag blir tokig och orkar inte ha det såhär, men eftersom det inte verkar vara halsfluss (har ju ingen feber) så är det nån av de 3 influensorna som går just nu. Hon på Vårdcentralen tyckte att jag gjorde allting rätt (finns ju inget att göra medicinskt). Så jag får fortsätta dricka te med honung, varmt vatten med citron och ingefära, alvedon, nässpray, halstabletter, folacin, varma soppor och vila.

Jag var tvungen att sova halvsittandes då halsbrännan kom på besök, och näsan var mer igentäppt än en övergiven skorsten. Andreas hade varit vaken länge för att se till att jag kom till ro.

Vid 06.00 vaknade jag, öronen värkte, halsen likaså, kunde knappt andas och ett tjockt slem skulle bara ut. Efter många om och men under morgonkvisten fick jag tillslut sova till 10.30 och nu är jag så less att jag vill sova och vakna när allt är över.

Jag vill INTE mera :(

torsdag 14 februari 2013

Alla hjärtans dag





Mitt i sjuk-ruset så höll jag faktiskt på att glömma bort denna dag. Var så säker på att det skulle vara på fredag. Men pga att jag är sjuk så blir det inte mycket till firande. Jag känner mig som 7 svåra år så att få bli överraskad av dessa blommor gjorde dagen lite lättare.

Många buketter var redan färdiggjorda men Andreas ville skapa sin egen, och jag tycker att han lyckades alldeles utmärkt :-) Man känner sig lite som Maria Montazami gjorde när hon försökte hitta den rätt platsen för sin nya filt, sin nya lampa etc, när man går runt för att se var den ska passa bäst :p

Ikväll ska Andreas iväg. En kompis som inte längre bor här är i stan tills imorrn. Jag kan ju inte följa med av förklarliga skäl men jag tycker definitivt att Andreas ska passa på. 

Annars då? Jag testar allt för att bli frisk: Alvedon, nässpray, halstabletter, bafucin, te med honung, varma soppor, men jag känner mig bara pigg korta stunder och när det slutar verka är man tillbaka på noll. Rösten är nästan borta (orkar knappt få fram ett ljud) så jag försöker att prata så lite som möjligt (kul för Andreas ;-)).

Men bäst idag var när jag lyfte upp linnet och såg en rejäl alienmage och det rördes på för fullt och när han la sin hand på min mage fick vi gensvar. Tack älskade bebbe :)!

onsdag 13 februari 2013

v 26

62,9% av graviditeten har passerat (176 av 280 dagar)
Du är i gravidvecka: 26
25 veckor + 0 dagar har gått
Du är i kalendermånad: 6
Du är i graviditetsmånad: 7
Du är i trimester: 2
Du har 104 dagar kvar

Barnet:

Barnet är ca 23 cm långt från huvud till stjärt och väger ca 900 gram. Barnet kan andas in och ut. Ögonen är färdigbildade. Barnet reagerar med högre puls när det hör ljud. Studier har visat att barnet reagerar på beröring runt denna vecka.

Mamman:

Kom ihåg att smörja in mage och bröst med olja eller lotion för att förhindra graviditetsstrimmor. Blodcirkulationen tar hand om det ökade mängd vätska som finns i kroppen vilket gör att ditt hjärta och dina njurar jobbar extra hårt. Det är dags att boka in dig/er på mödravårdcentralens föräldrautbildning om ni inte redan gjort det.

Egna anteckningar:

De senaste dagarna har jag varit riktigt sjuk. Så sjuk att jag inte orkat göra något annat än att ligga ner. Halsen värker och slemhostar så att jag efteråt spyr. Det funkar bara att äta/dricka något flytande och det känns som om att det kommer dröja en evighet innan jag blir frisk.

Vi har fått tider för föräldrautbildning, så det är inget vi behöver fixa. Jag går in i det ed öppet sinne och hoppas att vi får prata och lära oss vettiga saker,

tisdag 12 februari 2013

Sjuk

Ja vad ynklig man är. Ensam är jag också då A jobbar till kl 20. Har jätteont i halsen och har slemhosta. Kräktes efter att jag fått upp slemmet, men man får ju bara i sig vätska. Ont i kroppen har man också, men bebis sparkar så det verkar ju inte påverka bebisen så värst. Tur man har lite fett som den kan ta av när man mår såhär. Jag orkar inte ens gå till närmaste kiosk och köpa nått ätbart , så så slut är jag idag :(

måndag 11 februari 2013


Magen, ännu inte så stor när man ligger på rygg.

Idag är det en tycka-synd-om-mig-själv-dag. Hostar, och måste ta djupa andetag, det gör att jag får ont i magen. Har tagit en alvedon och kommer inte göra många knop. Andreas har haft slemhosta i säkert en månad nu, och jag hoppas att det inte blir lika långdraget för min del.

söndag 10 februari 2013

Mr Bunny



Jag älskar ju kaniner, så självklart ska bebben få en liten kaninsnuttis. Den blivande mormorn tyckte i alla fall mycket om den :p

lördag 9 februari 2013

Mage v 25



När jag ser ig själv i spegeln är det svårt att avgöra hur snabbt (sakta) magen växer. Men när man ser bilder från tidigare veckor så inser man att den faktiskt rör på sig lite. Större ska den ju bli i alla fall!!
Men det är lite svårt att fatta att det ligger en bebis på över 30 centimeter i min mage.

Helt ofattbart men ack så mysigt :)

fredag 8 februari 2013

Barnmorskebesök nr 4

Vägde mig imorse innan frukost, och enligt vågen här hemma är det fortfarande +/- 0 kilo. Jag går efter min egen våg, för man har ju ätit frukost plus att man har en massa kläder på sig när man väger sig hos henne. Järnvärdet hade gått upp till 116 (sånt slit för ett par pinnar) och urinprovet såg bra ut. Vi fick även lyssna på hjärtljudet och hon började mäta magen idag.

Nästa besök blir om en månad och då ska samma procedur göras under besöket.
Nu ska vi snart gå ner på stan och äta lunch, det har blivit av en liten tradition nu att vi gör så efter barnmorskebesöket.Mysigt tycker jag :)

Sen blir det jobb så fredagsmyset får bli senare ikväll.
Kram på er!

torsdag 7 februari 2013

Färdig


Den vita byrån ska få vara i vardagsrummet tills den dag vi ändrat om i gästrummet till bebisens rum, där den ska vara. Men så länge bebisen är liten och inte behöver eget rum får den stå i vardagsrummet.


Nytt vardagsrumsbord. Den är lite lägre och inte lika bred som det gamla, men så fick vi ju ett bord under också så man slipper ha allt där uppe.


Close-up. Nu med det nya bordet kommer jag kräva glasunderlägg ;-) Ska det hållas fint så ska det!! Tack till svärföräldrarna för hjälpen igår!!

onsdag 6 februari 2013

v 25

  
60,4% av graviditeten har passerat (169 av 280 dagar)
Du är i gravidvecka:25
24 veckor + 0 dagar har gått
Du är i kalendermånad:6
Du är i graviditetsmånad:7
Du är i trimester: 2
Du har 111 dagar kvar till förlossningen

Barnet:

Barnet kan ligga så det trycker på blåsan, vilket gör att du måste gå på toaletten ofta. Barnet är nu ca 22 cm långt mellan huvud och stjärt och väger ca 800 gram. Navelsträngen är tjock och elastisk, och innehåller två artärer och en ven. För att förhindra att blodkärlen trasslar ihop sig så ligger de inbäddade i geléaktig massa. Barnets permanenta tänder bildas och kommer fram när barnet tappar sina mjölktänder i 6 års åldern.

Mamman:

Du känner av tyngden allteftersom magen växer. Ont i ryggen, kramp i benen, och tryck ner ot bäckenbotten är inget ovanligt. Du kan avhjälpa det med stretchövningar.

Egna anteckningar:

Veckan har passerat utan några större händelser. Ja jag vaknade av att vaden krampade (det gjorde svinont) och jag fick lägga mig och sova med lite halsbränna inatt. Andreas har kunnat känna lite när han tryck sina fingrar mot magen. Annars är bebisen en väldigt lugn bebis. Jag är tacksam att jag mår så bra som jag gör just nu!!

tisdag 5 februari 2013

Hemleverans



Jag slog slag i saken och beställde möblerna online, och idag är det äntligen dags att få hem dem. Byrån ska bebisens kläder förvaras i. Finns ingen chans att man kan dela på utrymmet i de byråer vi redan har, och den kostar ju inte så jättemycket heller.

Men det här blir nog jättebra :)

måndag 4 februari 2013

Bäddset till vagnen



Nu har jag shoppat till vagnen. Den övre (NG Royal) var det rea på så det slog jag till direkt på. Och den nedre (Färg & Form, moln) hade jag kikat på på nätet, men hittade den i en butik här.

Nu fattas bara vagnen, för annars finns allt här, redo att börja bäddas :)

söndag 3 februari 2013

Jobb och kalas

Morgonen började inte så bra men slutade desto bättre. Efter jobbet var det dags att gå på kalas, då gudsonen och hans storebror fyller år till veckan, men kalaset var denna helg.
Nu är vi nyss hemkommen därifrån och resterande av kvällen ska jag slappa i soffan och glo på det tv utbudet har att erbjuda.

Jag hoppas på en bättre natts sömn denna natt och att jag får en sovmorgon så återkommer jag imorgon, med nya tag!!


lördag 2 februari 2013

v 24 bild




Magen blir bara rundare och hårdare, och vi myser. Nu saknar vi bara att sparkarna kan kännas utifrån också. Men den ger sig till känna genom att ha en kroppsdel som sticker ut och det tycker Andreas är hur kul som helst :)

Nu frukost och sen jobb!!


fredag 1 februari 2013

Hortensia



För ett par dagar sedan köpte jag en ny blomma. Jag tyckte att denna blåa hortensia skulle göra sig riktigt fin här i vardagsrummet.
När det var dags att betala frågade jag hur den skulle skötas, och kassörskan förklarar då att den kräver mycket vatten, den ska inte stå i solen och inte heller vid ett element för då får man "springa hem på lunchen och vattna".

Så det runda bordet utan varken direkt solljus (än iaf) eller vid ett element skulle ju bli jättebra.
Jag vattnar den en gång, testar vad som ska vara på bordet (bilderna ovan) och fortsätter dagen.

Dagen därpå hade den helt plötsligt sloknat och var snustorr (den som fått rejält med vatten), så det var bara att försöka rädda den med att vattna mera.
Denna blomma är helt klart den mest krävande blomma vi har haft här hemma och jag tvivlar starkt på att den kommer överleva till maj :p

Men den är ju fin iaf :) (och jag vattnar på som en galning)